El Museu de Prop

Museu Històric-Etnològic “La Costera”

Mostra representativa de la importància que el cultiu vitivinícola ha tingut en la nostra població, i com a principal atractiu, podem visitar el Museu Històric Etnològic “La Costera”, situat en un celler rehabilitat de finals del segle XVIII, el celler de “Les Maseretes”, on es mostra com es realitzava l’elaboració tradicional del vi. En el seu interior, podem trobar, en primer lloc, l’entrada del carro de la verema quan aboca el raïm al cup i tot el procés de trepitjat i premsat del most.
En un segon nivell, podem observar els dipòsits de fermentació o piques de decantació, amb tot el utillatge de laboratori.
Ja en el tercer nivell, trobem una zona de venda i emmagatzematge de vi.

Tot aquest procés, en dos o tres nivells, és típic de la nostra localitat, on s’aprofita el desnivell dels carrers, per tal de fer possible la decantació natural de les restes del procés de fermentació dels nostres vins.
El Museu conté també altres espais diferenciats, com la recreació d’una casa típica documentada des del segle XVI, una almàssera i la reproducció d’una destil·leria de licors i aiguardents de principis del XX, que s’ha traslladat d’origen, quan aquesta va finalitzar la seua activitat.

Disposa d’una superficie expositiva de 450m2, aproximadament.

Foto: Ximo Tomás