Espai Vicent Tortosa

Vicent Tortosa Biosca. Imatge trobada al web losecossecretosdelsilencio.blogspot.com
Vicent Tortosa i Biosca. Imatge trobada al web losecossecretosdelsilencio.blogspot.com

 

Vicent Tortosa i Biosca. La Font de la Figuera, 24 d’abril de 1907 – La Canyada, 28 de setembre de 1992. Al voltant de 1950 revitalitza les danses que, tradicionalment es ballen a la plaça major de la Font de la Figuera, animant a la joventut a ballar, uniformitzant la indumentària i la disposició del participants al mig de la plaça, creant una dansà infantil, així com la figura de les regines de la dansà i la seua Cort d’Honor.

Per la seua personalitat inquieta i habilitat pictòrica confecciona cartells per a les festes majors (1949, 50, 51 i 52) i conrea la pintura de cavallet amb diverses vistes de la Font. Pinta la capçalera de l’altar major de l’Església de la Nativitat de la Mare de Déu de la Font de la Figuera i murals a la capella de la Mare de Déu del Rosari dels Xics, així com restaura l’altar de l’ermita de Santa Bàrbara.

Prolífic escriptor, ingenia més de 20 obres de teatre (La pelá de la panilla, Quina Vida, Clínica de Recanvits…) i elabora gran nombre d’articles i col·laboracions a diferents publicacions i revistes valencianes de l’època. Edita llibres de poemes i composa lletres per a pas-dobles (València bonica i sultana, Costa de Azahar, Costa Valenciana i Vicente Lluna, junt a l’Artista Faller). Escriu lletres de cançons, com la dedicada al paratge fontí Pijirri, i també per a himnes: a Santa Cecília, el de la Coronació de la Mare de Déu dels Xics (1974) i el de la Font de la Figuera amb música de Francisco Quevedo.

Realitza entremesos i apropòsits per a presentacions falleres i fontines, sent mantenidor habitual donada la facilitat d’oratòria i recitat de versos en el seu benvolgut valencià.

L’any 1972, el seu poble natal li dedica un carrer per acord del ple municipal. A València, el 1933, es col·loca una placa al Carrer Gil i Morte número 10, on va viure. Al 2005, l’Ajuntament de València retola la biblioteca de la Ciutat de l’Artista Faller amb el nom Vicent Tortosa i Biosca.

  • FOTOS: Homenatge a Vicent Tortosa i Biosca en la Font de la Figuera. 1 d’agost de 2013. 

 

  • Una mostra del que trobem a l’Espai Vicent Tortosa i Biosca (Museu Històric- Etnològic “La Costera”).

Aquesta zona es va inaugurar el dia 1 agost de 2013 arran dels actes commemoratius realitzats pel 700 Aniversari del Naixement de la Font de la Figuera , on, entre altres esdeveniments , es va investigar la trajectòria de persones rellevants vinculades a la població. En aquest espai es va realitzar una exposició temporal dedicada a la vida i obra del creador Fonti Vicent Tortosa i fruit d’ella , es van seleccionar alguns elements per a ser exposats permanentment , així com els gegants i cabuts que s’utilitzen en festivitats assenyalades de la Font, proporcionats al municipi per l’esmentat creador .

Fotos : Jordi Tortosa

 

  • Alguns llibres escrits per Vicent Tortosa i Biosca

Descarrega el llibre “CLÍNICA DE RECANVITS” de Vicent Tortosa i Biosca fent click ací

 

Descarrega el llibre “A L’OMBRA DEL CAPURUCHO” de Vicent Tortosa i Biosca fent click ací

A l'ombra del Capurucho